7 Şubat 2018 Çarşamba

Kanada, Dünyadaki En İyi 2. Ülke!

İki yıldır üstüste Great White North, Young & Rubicam BAV Consulting ve Pennsylvania Üniversitesi'nin Wharton Okulu ile birlikte US News & World Report'un yıllık "En İyi Ülkeler" araştırmasında Kanada ikinci sırada yer aldı.

Listenin başında bulunan İsviçre 10 tam puan aldı, 2. Kanada ise genel skorda 9.7 ile İsviçreyi takip etti.

Anket 80 ülkeyi ekonomik etki, vatandaşlık ve yaşam kalitesi dahil olmak üzere çeşitli kategorilerde değerlendirdi. Anket, ABD seçimlerinden sonra yapıldı ve 21.000'den fazla kişi ikinci yıllık ankete katıldı.

US News'ın editör ve içerik bölüm sorumlusu Brian Kelly, yaptığı açıklamada "Fırtınalı siyasi değişimin bir ülkede nasıl algılandığı ve dünyadaki durumunu nasıl etkilediğini saptamak istedik" dedi. "Hastaneler, üniversiteler ve diğer kurumlarla yaptığımız şeylere benzer şekilde, En İyi Ülkeler portalı, vatandaşların, iş dünyasının liderlerinin ve hükümetlerin ülkelerini daha iyi değerlendirmelerine ve bir dizi önemli küresel konunun anlaşılmasına yardımcı olmak için hikaye anlatımı ile gerçek tabanlı metrikleri birbirine bağlar."

İsviçre, geçen yılın en iyi ülkesini Almanya'yı listede dört numaraya düşürerek bir numaralı sırada yer aldı. Kanada, "Yaşam Kalitesi" kategorisinde birinci, politika, ekonomi ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere çeşitli alt faktörlere dayalı mükemmel bir puan aldı. Raporda Kanada, "yüksek bir yaşam standardına sahip yüksek teknoloji ürünü bir sanayi toplumu" olarak gösterdi.

"1980 ve 1990'lardaki ticaret anlaşmaları ABD ile ticareti dramatik biçimde destekledi ve şimdi iki ülke birbirinin en büyük ticaret ortağı" diye Kanada'nın sıralamasını özetledi. Hizmet sektörü Kanada'nın en büyük ekonomik yükünü sırtlamasına rağmen, ülke önemli bir enerji, gıda ve mineral ihracatçısı. Kanada, kanıtlanmış petrol rezervlerinde dünyada üçüncü sırada ve dünyanın beşinci büyük petrol üreticisi."

Birleşik Krallık, Brexit sonrası bile üçüncü en iyi ülke olarak seçildi. Almanya, "iş, vatandaşlık ve yaşam kalitesi için üç önemli kategoriye" girdikten sonra listede 4. Sıraya geriledi. Raporda Almanya’nın, mültecilerin akını üzerine artan halk kaygısından, bir dizi ölümcül terör saldırısına dek çeşitli olaylarla sarsıldığı yer aldı.

Bu yılın ilk beşini tamamlayan ülke ise Japonya oldu. Açılış anketinde ülke sıralama listesinde iki nokta taşıdı. Japonya, "girişimcilik" ve "kültürel etki" gibi kategorilerde iyi bir performans sergiledi.
Kanada, "Kültürel Miras" kategorisinde o kadar iyi gitmedi ki, genel skoru 2,5 ve kategori sıralamasında 41. oldu (İtalya bir numara). Poutine, kunduz kuyrukları ve ketçap cipsi ile tanınan bir ülke olan Kanada, "büyük gıdalar var" alt kategorisinde 0.9 puan aldı. "Zengin bir geçmiş" sahibi olduğu için 0.2 puan aldık ve "çok kültürel cazibe" sahibi olduğumuz için iki puan yakaladık.”

Raporda ayrıca, geçen yıl yapılan anketin de aynı endişeleri vardı. Raporda, "Kanada, yerli halkın ve ağırlıklı olarak Fransızca konuşan Quebec eyaletinin endişeleri ile ilgili yerel sorunlarla karşı karşıya". Anayasal güvenceler eyalete geniş kapsamlı kültürel ve dilsel özerklik sağlamakla birlikte, tam bağımsızlık hareketleri dalgalandı."

ABD News & World Report, BAV Consulting ve Wharton School'a göre dünyanın en iyi 10 ülkesi.
1. İsviçre
2. Kanada
3. Birleşik Krallık
4. Almanya
5. Japonya
6. İsveç
7. Amerika Birleşik Devletleri
8. Avustralya
9. Fransa
10. Norveç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünyanın Merkezi: New York

New York Eyaleti'nin geniş yelpazedeki kültürel ve eğlence seçenekleri, dil öğrenenler için büyük bir cazibe merkezi haline getirmekte...