26 Ocak 2018 Cuma

Kanada Üniversiteleri Dünya Sıralamasında İstikrarını Sürdürüyor

Kanada üniversiteleri, bu yılki Times Higher Education World University Rankings’de küresel sıralamalarını korudular, ancak yüksek öğretim sonrası yoğun küresel rekabete ayak uydurmak istiyorsa araştırma yatırımlarını güçlendirmelidirler.

British Columbia Üniversitesi, 34. Sıraya yükselerek 2015 yılındaki sırasını geri kazandı. Toronto Üniversitesi dünyada 22. Sırada yer alarak bir kez daha Kanada’nın en iyi üniversitesi oldu. McGill, 42. sırada kaldı.  McMaster Üniversitesi ise büyük bir sıçrama yaparak 113. sıradan 78. sıraya yükseldi. Montreal Üniversitesi ve Alberta Üniversitesi de Top 200'de yer aldı.

Times Higher Education'ın genel sıralamalarından editör direktörü Phil Baty "Kanada'nın sahip olduğu şekilde istikrarlı bir şekilde tutmak gerçekten olumlu bir durum" dedi. "Küresel rekabetin yoğun olduğu bu alanda ayakta kalabilmek için hızlı koşmanız gerekiyor" dedi.

Kanada'daki üniversiteler,  diğer üniversitelerin büyük yatırım yaptıkları bir dönemde bile yükselmeyi başararak pozisyonlarını sağlamlaştırıyorlar. Asya'daki okullar, araştırmacı, fakülte öğrencileri ve nitelikli öğrencileri eğitmek veya işe almak için milyarlarca dolar harcadı. Buna karşılık, Çin'in şimdi Top 200'de yedi üniversitesi var. Singapur ve Tayvan gibi diğer ülkeler kendi kurumlarını yükselmeye devam ettiği görüyor.

Dünyadaki en iyi 10 Üniversite
Sıralama
2017-18

2016-17

Okul

Ülke
11University of Oxfordİngiltere
24University of Cambridgeİngiltere
3 (=)2California Institute of TechnologyAmerika
3 (=)3Stanford UniversityAmerika
55Massachusetts Institute of TechnologyAmerika
66Harvard UniversityAmerika
77Princeton UniversityAmerika
88Imperial College Londonİngiltere
910University of ChicagoAmerika
10 (=)9ETH Zurichİsviçre
10 (=)13University of PennsylvaniaAmerika
Kaynak: Times Higher Education World University Rankings

Sıralama
2017-18


2016-17


Okul
2222University of Toronto
3436University of British Columbia
4242McGill University
78113McMaster University
108103University of Montreal
119107University of Alberta
Kaynak: Times Higher Education World University Rankings

The National University of Singapore, bu yıl 22. sıraya yükselerek University of Toronto ile 22. Sırayı paylaştı. Sıralamalardaki Kanada başarısı, benzer GSYİH'ya sahip ülkelerinkine uygun olsa da, Hong Kong ve Singapur, eğitim sistemlerine çok fazla yatırım yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Ontario Hamilton'daki McMaster Üniversitesi Genel Müdürü Patrick Deane, yatırım konusunu şöyle özetledi: "Araştırma fonu üzerinde kesin bir taahhüdün yokluğunda, geleceğin gerçeklerini, rakamlara bakmaktan bazı kurumlar kendi imkanlarını ellerinde tutabilir veya biraz yükselebilirler ancak diğer yargı alanlarının yoğun yatırımlar yaptığı göz önüne alındığında aşağı kayabilir."
McMaster bu sene 113'den 78'e yükseldi. Ayrıca, bu yılın Dünya Kurumları Akademik Sıralamasında 17 nokta atladı.

Deane, kurumunun sıralamada, çalışmalarını uluslararası düzeyde yayınlayan ve sınıfta tartışan önde gelen araştırmacıları işe alma harcamasından kaynaklandığını söyledi. Kanada bilim insanlarının #SupportTheReport bayrağı altında bir çalışma başlattıkları da biliniyor.

Kanada'nın bu yılın başlarında yayınladığı temel bilim araştırmalarının finansmanıyla ilgili bir gözden geçirme tavsiyelerini kabul etmeleri için lobi faaliyetlerini yürütüyorlardı. Eski cumhurbaşkanı David Naylor başkanlığındaki raporda, ülkenin önümüzdeki dört yıl boyunca federal fonlarını üçte bir oranında artırması gerektiğini savundu. Ancak hükümet bu hedefe uymadı.
Bu arada Kanada, 15 ila 35 yeni Araştırma Koltuğu ve laboratuarı için bir program finanse etti. Program yabancı araştırmacılara veya Kanada araştırmacılarına ve yurtdışına açıktı. Erken dönemdeki akademisyenler, işe alım süresince harcanan 118 milyon doların daha eşit şekilde dağıtılmış olup olmayacağını sordu.

Ancak bu yıl yapılan anketin sonuçları, Kanada'nın akademik itibarının yardımı kullanabileceğini ortaya koyuyor. Kurumsal gücün diğer tüm önlemlerle iyileşirken, ülkedeki kurumlarda öğretim ve araştırma, bu yıl 2016'ya göre daha olumlu sonuç verdi.

Sonuçlar, bu yaz başında yayınlanan QS Dünya Üniversiteleri Sıralamaları tarafından bildirilen bulgula benzer.

"Batı siyasetinde olağandışı politik değişimler göz önüne alındığında, Kanada için eşsiz bir fırsat var" dedi. "Kanada iş dünyası için uygundur ve yetenekli insanlar için daha da uygundur, bu ABD’ye göre zıt bir mesaj"

Dünya Üniversiteleri sıralamaları, uluslararası akademik takvimde önemli bir olay ve üniversitelerin öğrenci ve personel alımı için bir araç haline geldi.

Deane, "Öğrencilerin her biri, her türlü sıralamayla ilgili normal bir kuşkuyla karşı karşıyadır; ancak, kurumların güçlü yönleri hakkında öğrencilere ve ailelerine bazı makul göstergeler sunduklarını düşünüyorum" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünyanın Merkezi: New York

New York Eyaleti'nin geniş yelpazedeki kültürel ve eğlence seçenekleri, dil öğrenenler için büyük bir cazibe merkezi haline getirmekte...