31 Ocak 2018 Çarşamba

University of Alberta Öğrencileri Uzaya Uydu Yolladı!

Alberta'nın ilk yörüngedeki uydusu olan Ex-Alta 1, canlı ve iyi durumda. Alberta Üniversitesi öğrencileri tarafından inşa edilen 30 santimetre uzunluğundaki sonda, Uluslararası Uzay İstasyonundan Mayıs 2017 tarihinde yörüngesine bırakıldı. Video görüntüleri yörüngeye başarılı şekilde yerleştiğini gösterdi. Yaklaşık bir süt kutusu boyutundaki dikdörtgen uydu, uzay istasyonunun yanındaki bir dağıtıcıdan çekim yapıyor.
Ayrıca: Öğrenciler tarafından inşa edilen uydu Alberta'yı yörüngede temsil ediyor.
Ancak Ex-Alta 1'in misyon ekibi uydu her şeyin planlandığı gibi çalıştığından emin olmak için radyo vericisini açana kadar beklemek zorunda kaldı. Minyatür uzay aracı Doğu Asya'yı geçtikçe EST yaklaşık 8: 40'da doğrulandı ve radyo işaret lambası Japonya ve Güney Kore'de yer istasyonları tarafından toplandı.
Görevin proje yöneticisi olan ve neredeyse dört yıl önce kendi kendine yetişmiş bir uydu kurmak için University of Alberta'ya katılan Charles Nokes, "Şimdiye kadar bu noktanın ötesine geçebileceğimizi hayal etmemiştik" dedi.
"Onu ne zaman kullansak, yapması gereken her şeyi yaptı," dedi. "Ancak her zaman bir miktar endişe var, bir şey ters gitti mi?"
Uydu şimdi çalışıyor gibi görünüyor, takımın en kötü durum senaryosu, lansmanını beklerken 10 ay boyunca hareketsiz halde beklemesi akabinde aktif hale gelememesi  ve daha sonra nihai olarak kaybolacağından korkuyor.Nokes, hafta sonu boyunca ekibin Ex-Alta 1 ile doğrudan irtibat kurmaya çalışacağı ve orbit olarak yönünü stabilize ederek bilimsel veri toplamaya başlayacağını söyledi.
İlk ölçüm, Alberta Üniversitesi'nde tasarlanmış hassas ve hafif bir manyetometreden gelmesi gerektiği söyleniyor. Ex-Alta 1, QB50 adlı daha büyük bir uluslararası projede Kanada’yı temsil ediyor ve düzinelerce öğrenci uydu ekibininin rampa takımına katlanmasına vesile olmuş durumda.
Projenin bir parçası olarak, 16 ülkeden 28 küçük "mini uydu" bu ay uzay istasyonundan serbest bırakılacak, devamında sekiz tane daha ve haziran ayında bir Hint uydusu daha. Proje yönetimi becerileri kazanmayı veya havacılık endüstrisine girme şansını artırmayı umut eden öğrenciler için, yörüngesinde bir şeyler bulmanın getirdiği deneyim, ne kadar küçük olursa olsun, üstesinden gelinmesi zor.
Uzay Ajansı'nda Uzay Bilimi ve Teknolojisi Genel Müdürü Jean-Claude Piedboeuf, "Gerçekten de gelecekte uzay pazarına hatta ileri teknolojiye sahip pazara girebilecek yeni nesil nitelikli insanların inşası" dedi.
Piedboeuf, Kanada'daki her eyalette ve bölgede inşa edilen 13 öğrenci yapımı mini uyduyu finanse etmek için ajansın şu anda ilgili üniversitelerle danışmanlık yaptığını söyledi. Uydular 2020 ve 2021 yıllarında iki seri halinde uzaya gönderilecek ve 12 aya kadar faaliyete geçecektir. "Burada, genç insanları uzay sektörüne çekmek için gerçek bir fırsat var; normalde bunu ulaşması zor olan bir şey olarak görüyoruz" dedi.
Cubesat yapımı, dünya genelindeki havacılık programları arasında popüler bir etkinlik haline geldi. Bu, üniversite öğrencilerinin, uydu başına 200.000 dolarlık bir fiyatla gerçekçi bir şekilde başarı sağladıkları bir proje.
Ancak bir mini uydu oluşturmak hedefine giderek daha erişilebilir olmakla birlikte, uzay uçuşunun teknik zorlukları yıldırıcı olmaya devam ediyor ve başarısızlık olasılığı yüksek.

Nokes, Ex-Alta 1'i yere indirmenin yolunda bazı zorlu dersler ve geri çekilme olduğunu söyledi. Ancak, kendi küp ekimlerini başlatmak isteyen öğrenciler için ekibinin deneyiminden aldığı mesajı olumlu buluyor, "Tamamen uygulanabilir" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünyanın Merkezi: New York

New York Eyaleti'nin geniş yelpazedeki kültürel ve eğlence seçenekleri, dil öğrenenler için büyük bir cazibe merkezi haline getirmekte...