16 Şubat 2018 Cuma

Kanada: Davetkar Eğitim Ülkesi

Rekabetçi ücretler ve eğitim sonrası çalışma seçenekleri ile Kanada yabancı öğrencileri kıyılarına çekiyor. Bununla birlikte öğrenciler bir eğitim lokasyonu seçerken, genel öneriler güçlü etkiler bırakmakta. Bunlar, PIE News ve eğitim firması CultureWorks'in ev sahipliği yaptığı, son yuvarlak masa toplantısında, Ottawa'daki İngilizce dil, pathway ve yüksek lisans eğitimlerine devam eden uluslararası öğrencilerin paylaştığı görüşlerdir.

Yemen'den Jamal Yayha, Kanada'nın diğer destinasyonlara, özellikle de ABD'ye göre rekabet avantajlarını anlattı. Üniversiteye başvurma zamanı geldiğinde yurtdışında eğitim almak istediğini ancak Kanada'da okumaya hiç ilgi duymadığını söyleyen Yayha, verdiği demeçte. “ABD kültürü her yerde bulunurken, Kanada'nın nasıl bir şey olduğunu bilmek için bir referans noktası yoktu. Karla kaplı sadece beyaz bir kara parçası olduğunu düşünüyorum. Filmler, ünlüler, hepsi Amerika reklamı yapıyor, böyle bir dünyada büyüyoruz." Kanada'ya olan ilgisi o kadar düşüktü ki onun yerine Danimarka'ya gitmeyi de düşünüyordu. Sonuç olarak, Yahya'yı Kanada’ya yönlendiren etkenler, ABD ile kıyaslandığında, Kanada'nın daha ucuz eğitim ücretleri ve daha basit vize süreci oldu. “Kanada'ya geldikten bir ay sonra bile çok mutluydum" dedi ve bunu başkalarına hevesle tavsiye edecekti.

Meksika'daki Ana Isabel Reyes Flores, Kanada'da eğitim almayı düşünen herkese içtenlikle tavisyede bulunduğunu, onlara Kanada'ya aşık olacaklarını söylüyor.
Öğrenciler, Kanada'yı güvenli, samimi ve konuksever buldular. Kanada vatandaşları çok nazik olmasının ne kadar doğru olduğunu gördüler. Yuvarlak masa toplantılarında yapılan tartışmaların birçoğunda, öğrenciler ve ailenin bağlantıları ülkedeki çalışma şanslarının olumlu etkilediğini söyledi.

Pekçok öğrenci, Ontario'da zaten yaşayan aileleri olduğunu veya bir kardeşin ülkede eğitim gördüğünü söyledi.

Öğrenciler ayrıca internet ortamında buldukları kişiden-kişiye tavsiyelerden yararlandı. Çin ve Meksika'dan Ottawa Üniversitesi öğrencileri; Shirley Shuangxi ve Erwin Munguía, blogların ve internet forumlarınım kararlarının yanı sıra, sıralamalar hakkında bilgilendirilmesine yardım etti.
Ancak, bu tavsiyeler ve gruplar arasındaki yüksek memnuniyete rağmen öğrenciler bazı dezavantajlar yaşadıklarını söylediler. Öğrencilerin söylediğine göre, özellikle kurumların çoğunun iyileşebileceği alanlar arasında iletişim vardı. Bazıları sağlanan ön bilgilerinden memnunken bir öğrenci, e-postalarına yanıt vermenin uzun gecikmelerinin kendisini endişelendirdiğini söyledi.

Bu arada bazı Çinli öğrenciler, ülkenin İnternet güvenlik duvarı nedeniyle yaşadıkları benzersiz bir zorluktan bahsetti. Shuangxi, üniversitesinin web sitesine erişemediğinden online olarak arama yapamadığı, kurumlardan kendilerine doğrudan gönderilen daha geniş bir bilgiye ihtiyaçları olduğunu  söyledi. Çin'deki web aramalarına ilişkin kısıtlamalarının ise büyük zorluk yarattığını, Kanada Göçmenlik web sitesine bile erişemediğini söyledi.

Ottawa Üniversitesi'ndeki Yian Wan, web sitesi kısıtlamaları ile yaşamanın, Kanada öğrencilerinin akademik araştırmalar yapmak için kullandıkları araçlardan bazılarına aşina olmadığı için, gelişinden sonra bile onu zorlaştırdığını söyledi. Okullar kendilerini,  Batılı arama motorlarında ve sosyal ağlarda tanıtmalı, hem kendi çalışmalarıyla hem de etkili bir şekilde Çinli öğrencileri entegre etmelerini öneriyordu. Yönlendirme materyalleri ve çalışma ile ilgili bilgi yanında, bir takım öğrenciler ayrıca Kanada kültürünü daha fazla brifing ederek faydalanacaklarını düşünüyorlardı.
Öğrencilerde sürpriz etkisi yapmış olan şeylerden bazıları, Kanada'da kaba olarak görülen ve diğer insanlar için kapıları açık tutmayan ve Kanada'nın göreceli olarak nakitsiz bir toplum olduğu, bunun için ücretlerin veya hizmetlerin elektronik olarak ödenmesi gerektiğidir.

Bununla birlikte, Reyes Flores, ilk başlarda Ottawa'da yaşamakla ilgili endişeler duyduktan sonra, Carleton Üniversitesi öğrenci toplulukları, özellikle de uluslararası öğrenci topluluğunun kendisini  daha iyi hissettirdiğini ve şehri keşfedilmesine yardımcı olduğunu belirtti.

CultureWorks'teki bir öğrenci, sağlayıcıların sinema ve bale gibi mekanlara yaptıkları gezileri övdüler ve birçok öğrencinin kendini içinde bulduğu ‘rahatlık alanını’ aşmak için yalnızca ev, üniversite ve bakkal arasında seyahat etmelerinde yardımcı olduklarını söyledi.

Ancak kurumlar öğrencilere danışmanlık yaparak farklı bir ülkede yaşayan mekaniği ile daha büyük ve daha görünür bir destek sağlayarak öğrencilerine daha fazla yardımcı olabilirler.


Part-time iş bulma konusunda daha fazla yardım isteyen bir öğrenci vergi beyannamesi için gerekli evrak işlerini müzakere etmekte zorlandığını ve kampüste destek bulamadıktan sonra üçüncü parti hizmetlerini aramaya zorlandığını söyledi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünyanın Merkezi: New York

New York Eyaleti'nin geniş yelpazedeki kültürel ve eğlence seçenekleri, dil öğrenenler için büyük bir cazibe merkezi haline getirmekte...