8 Mart 2018 Perşembe

Foundation Programları


Georgina Deacon'un belirttiği gibi, bir yıllık ‘foundation’ programları için popüler bir seçim, diploma çalışması için kapsamlı bir hazırlık ve öğrencilerin yeni bir ülkede hayata yerleşmelerine yardımcı oluyor.

Hazırlık. Destek. Garantili ilerleme. Bir yıllık ‘foundation’ programları, uluslararası bir öğrencinin, üniversite eğitimi için gereken becerileri kazanması ve aynı zamanda gelecek birkaç yılı harcayacakları ülke için onları kolaylaştırmak için seçtikleri derece ve kültürel kavramlara özel bir dil öğrenmesi için genellikle en iyi yoldur.

ABD ve İngiltere'deki üniversiteler ile ortaklaşa düzenlenen INTO Üniversitesi Ortaklıkları’ndan Küresel Ortak Gelişimi Başkan Yardımcısı Tim O'Brien, altı konunun popüler olduğunu söylüyor (Mimarlık, Sanat ve Tasarım, İş  Yönetimi, Finans, Mühendislik, Eğlence ve Ağırlama) ve ayrıca Saint George's, Londra Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttükleri Tıp için bir ‘foundation’ programı gibi daha uzmanlaşmış seçenekler mevcut. Tim, “Her ders, üniversite ortaklarımızın güçlü yanlarını ve uygulayan öğrencilerin güçlü yanlarını yansıtacak şekilde tasarlanmış ve benzersizdir. Tüm programlar, öğrencinin dil yeterliliğine bağlı olarak yoğunluğa göre değişen Akademik Amaçlı İngilizce (EAP) içerir.

Cambridge Eğitim Grubunun bir parçası olan Oncampus tarafından sunulan Lisans Vakfı Programı (UFP) altı konu alanında mevcuttur: İş Yönetimi, Mühendislik ve Fizik Bilimleri, İnsan ve Toplum Bilimleri, Yaşam Bilimleri, Sanat ve Tasarım ve Tıp. Öğrenciler, Pazarlama Direktörü Andrea Grassby'nin, yerel bir üniversitenin A-Level derecelerine çok benzediğini söyleyen bir İngiliz ve üç akademik konu modelini inceleyecek ve ortak üniversitelerin performans değerlendirmesini kolaylaştıracak. İlerleme gereksinimleri değişse de, programların çoğunun garantili bir ilerleme sağladığını vurgulamaktadır. "Ayrıca, öğrencilerin programına başlamadan önce gerekli İngilizce dil standardına ulaşmalarını sağlayan genişletilmiş programları sunuyoruz" diye ekliyor.

Öğrenciler, İngiltere'deki Bellerbys College ise seçilebilecek 11 pathway konusu üzerinden 70'den fazla üniversiteye öğrenci yerleştirebilmektedir. Bellerbys aynı zamanda öğrencilerine bir dizi pathway programı ile şartlı kabul veren Lancaster Üniversitesi tarafından akredite edilmiştir. Her bir konu dört ana modülden İngiliz ve Bilgisayar Bilgi Teknolojileri ve altı konu-temelli modülden oluşmaktadır. Özel müfredat ve küçük, kişiselleştirilmiş sınıflar aracılığıyla, "Öğrencilere, üniversitede başarılı olmak için akademik ve dilbilimsel yeterlilik kazandırır" diyor İngiltere ve Avrupa Yüksek Düzey Marka Müdürü Jane Griffiths.

Study Group, çok uluslu destinasyonlarda bir dizi ‘foundation’ programı sunmaktadır. Giriş koşulları merkezden merkeze farklılık gösteriyor ancak her programda İngilizce dil desteği var, diyor James Pitman. “Program, öğrencilerin İngilizce seviyelerini yükseltmelerine ve yeni öğrenme tarzlarına alışmalarına yardımcı oluyor” diye ekliyor.

Avustralya'da, “foundation” terimini kullanabilecek bir program için, National Standards for Foundation Programs’a uygun ve kayıtlı olmalıdır. Canning College okulunda öğrenciler, üniversite eğitiminin önemli alanlarıyla bağlantılı konulardan ve aynı zamanda özel olarak tasarlanmış olan dokuz saat İngilizce Dil ve Avustralya Kültürel Çalışmaları'ndan (ELACS) oluşan dört seçmeli dersi seçeceklerdir. Uluslararası Ofis Direktörü Tony de Gruchy, "Avustralya kültürünün önemli unsurlarını tarihi ve çağdaş ortamlarda öğrenen öğrenciler bağlamında bir İngilizce programı sunuyor," diye açıklıyor.

2017 yılında da Avustralya'da bulunan RMIT Üniversitesi yeni bir ‘foundation’  programı uygulamaya başladı. Basitleştirilmiş bir yapıya sahip olacak ve yarıyıl temelli olacak, Program Direktörü, Foundation Studies’den Matthew Watts “öğrenci öğrenme deneyimini geliştirecek” diyor. Programda üç alan sunuluyor, böylece öğrenciler çalışmalarına odaklanabiliyorlar. Genel bir program da sunulmaktadır; burada öğrenciler, çalışmalarını gerçekten uyarlamak için üç kaynaktan gelen kursları seçme esnekliğine sahiptir. Tüm öğrenciler iki temel İngilizce dersi alırlar.

Bir yıllık ‘foundation’ programları, öğrencilerin kendi ülkelerindeki okul sisteminden bir diğerinde üniversite yaşamına geçişine yardım etmede yadsınamaz bir şekilde faydalıdır. Ancak, Study Group’ta James’in de belirttiği gibi, öğrencilere akademik olarak yardımcı olmazlar. "Pathway programları ayrıca akademik olmayan bir rol oynar, rehberlik programları yoluyla refah ve kişisel gelişimi destekler ve öğrencileri yeni kültürlerle tanıştırır."

Temel Öğrenci Eğilimleri
Okullar, bir yıllık ‘foundation’ programlarının genellikle belirli ülkelerden gelen öğrenciler için çok popüler olduğunu gördüler. Her yıl yaklaşık 100 milletten öğrencilerini ağırlıyor olsalar da, INTO Üniversitesi Ortaklıkları'nda çalışan Tim O'Brien, tipik topluluğun genellikle yüzde 35 Çinli olduğunu söylüyor. “Büyük öğrenci grupları Rusya, Vietnam, Latin Amerika, Suudi Arabistan, Nijerya, Kenya, Pakistan, Malezya ve Singapur'dan da geliyor” diye ekliyor.

Tony de Gruchy, Çin, Malezya, Singapur, Vietnam, Zambiya ve Endonezya'nın temsil edilen başlıca milletler olduğunu belirttiği gibi Avustralya'daki Canning College'da benzer bir model bildirildi. Programın popülerliği açısından, Oncampus'taki Andrea Grassby, Sanat ve Tasarım alanında artan ilgiye rağmen, İş ve Mühendislikğin en popüler konu alanları olduğunu söylüyor. “Yakın zamanda, bu artan talebi karşılamak için Sanat ve Tasarım UFP'mizi sunacak olan Reading Üniversitesi ile ortaklaşa yeni bir merkez başlattık” diye ekliyor.

Study Group’dan James Pitman, STEM konularının Güneydoğu Asya öğrencileri arasında geleneksel olarak popüler olduğunu belirtirken, İş ve Mühendislik Çin öğrenciler için ortak bir seçimdir ve Orta Doğu öğrencileri Bilim ve Mühendislik için başvuruda bulunurlar. "Foundation programları, akademik çevreleri ve kendi ülkelerindeki eğitim dili İngiltere üniversitelerinde diplomaya doğrudan giriş izni vermeyen uluslararası öğrenciler için yaygın olarak kabul edilen ve popüler bir yoldur."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünyanın Merkezi: New York

New York Eyaleti'nin geniş yelpazedeki kültürel ve eğlence seçenekleri, dil öğrenenler için büyük bir cazibe merkezi haline getirmekte...