1 Mart 2018 Perşembe

İlkokul ve Lisede Destek Köpek Programı


Yurtdışı lise eğitiminde kullanılan metodlara ve yeniliklere her geçen gün yenileri ekleniyor. Amerika Birleşik Devletlerinde bir süredir pilot program olarak uygulanan ‘Comfort Dogs’ yani destek köpekleri programı ile ilgili araştırmalar devam etmekte.

Cameron sıradan bir köpek değil, sadece Sevgililer Günü'nde doğduğu için değil. Burgundy Farm Country Day School'daki 1. sınıf öğrencisi olan Maggie, Labrador / terrier, kestane kahverengi gözlerle ve çoğu günlerini kampüste geçiren Cameron ile daha çok arkadaş gibi. Cameron etrafta olunca, Maggie "gerçekten, gerçekten, mutlu hissediyor, çevresinde güvende hissediyorum. Yere yatıyor ve benden karnını kaşımamı istiyor" diye açıkladı, çünkü Cameron’ın onu sevdiğini düşünüyor.

Cameron, Virginia'nın Alexandra kentinde bulunan Burgundy Farm Country Day School'daki bir avuç köpekten biridir. Okul müdürü Jeff Sindler önce kütük laboratuarına ardından müdürlük binasına getirdiği Luke öldükten sonra, Sindler Cameron'u sahiplendi ve Cameron zamanla okulun maskotu haline geldi.

Sindler, köpeklerin insanlar için basketbolda iyi mi, harika bir okuyucu mu, yoksa popüler mi? Derdinde olmadığını söyledi ve ekled, "Onlar sadece sevilmek istiyorlar " dedi. Cameron ve kampüsteki diğer köpekler her zaman bir tasma ve sahipleri ile birlikte öğrencilerin sosyal ve duygusal refahını artırmaya yönelik bir yol izliyorlar, öğrencilerin gerginliğini ve endişelerini azaltmak, mutlu duyguları açığa çıkması için yardımda bulunuyorlar.

Sindler "Çok temel ve çok önemli duyguları gösteriyorlar ve ortaya çıkmasını sağlıyorlar" dedi. Özellikle sosyal etkileşim konusunda başarısız çocuklar ve yetişkinler için yararlı oluyor. Okul gerekçesiyle köpekler de önemli bir olumlu ve karşılama tonu oluşturdu. Sindler'ın Burgundy 'nin somutlaştığı okul ortamını korumaya yardımcı olduğunu düşünüyor: kabul edici, destekleyici ve merak uyandırdığını düşünüyor. Sindler, "Köpekler bu atmosferi sağlamanın bir yoludur" diyerek, "okullar eğlenceli ve heyecan verici olmalı ve köpekler bunun büyük bir parçası olabilir" dedi.

Yale Yenilikçi Etkileşimler Laboratuvarı'nda yapılan araştırmalara göre, köpekleri özel kılan bir şey var. Köpekler, kedilerden, kerevitlerden veya yılanlardan farklı olarak yaklaşık 30.000 yıldır insanlarla birlikte evrimleşerek onlara insanlardan gelen sosyal ve duygusal ipuçlarını anlamada ustalık kazandıran beceriler geliştirmelerini sağlamıştır. Örneğin köpekler göz teması kurarlar. Bir insanın komutlarına uyarlar. Korktuğunda insanlar tarafından rahatlatılmak isterler. İnsanların köpeklerle ne şekilde etkileşim kurduğunu araştıran Yale araştırma görevlisi Molly Crossman'a göre, köpeklerin stresini azaltabileceğine dair ön kanıtlar var.

Hastaneler, huzurevleri, adliye, kolejler ve üniversiteler ve diğer gruplar ile bu tür araştırmalara ağırlık verdiler ve popülasyonları arasında stresin azaltılmasının bir yolu olarak akla köpekler ve diğer hayvanlar geldi. Hizmet ve polis köpekleri ve rehber köpekleri ara dışında, sıradan köpekler devlet okullarında büyük oranda yok sayılıyor. Birçok kasaba, köpeklerin okul mülklerine adım atmalarını yasaklayan kuralları kabul eder, rehberlik bölümüne ya da müdürünüze ikamet etmeye izin vermez. Bazı okul bölgeleri, hayvanlardan korkan veya alerjik çocukları korumak için köpeklerle ilgili kuralları yürürlüğe koyarlar.

Ancak New York'ta, sıradan sınıflarla köpekleri bir araya getiren yeni bir program, köpeksiz kurala meydan okuyabilir. 2016 sonbaharında Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Comfort Dogs’ pilot Programı, North Shore Hayvan Birliği Amerika'dan seçkin köpekleri New York City okullarına göndererek eşleştiriyor. Yedi okul ile pilot olarak başlayan program 2017 okul yılının başında toplam 42 farklı ilkokul, ortaokul ve liseyi kapsayacak şekilde genişletildi. Kent Okulları Başkanı Carmen Fariña, Queens'ten, beşinci sınıfa giden bir öğrencinin öneride bulunduğunu söyledi. Sıradan bir rahatlık sunmanın yanı sıra, bazı köpekler ‘Mutt-i-Grees’ Müfredatının bir parçası olarak empati, işbirliği ve karar vermeyi teşvik etmek için öğretmenlerin ders planlarında konuşlandırılmaktadır.
Programla tanışan NYC eğitim bölümünden bir sözcüsü olan Miranda Barbot, "Sosyal duygusal öğrenmeye yenilikçi bir yaklaşım" dedi.

Nina, 9 aylık bir boxer / beagle karışımı. Virginia'daki bir sığınaktan kurtarıldı ve New York'a getirildi. Günlerini Brooklyn'deki Abraham Lincoln Lisesine, orada asistanlık yapan Dave Robinson ile geçirmeye başladı. Robinson ve okul müdürü Ari A. Hoogenboom, Comfort Dog Programına, şehir genelinde, ilk ve ortaokullarda ne kadar iyi çalıştığını duyunca başvurdu. Hoogenboom, "Tutumumuz, eğer bir şeyler tutuyorsa, bunu burada da uygulayalım şeklindeydi" dedi. Abraham Lincoln Lisesi, çeşitli kökenden yaklaşık 2.000 çocuğu eğitiyor ve bir okul köpeğine sahip New York'taki en büyük lise.

Hoogenboom, bazı gençlerin ya alerji, korku ya da kültürel engelleme nedeniyle Nina ile etkileşime girmek istemeyebileceğini farkındaydı. Nina'yı getirmeden önce, tüm ebeveynlere, çocukları ile etkileşime girmeden önce imzalamaları gereken "olumlu bir mektup" gönderdi. Hoogenboom, okulda bir köpeğe sahip olmak fakülte için de hassasiyet gerektirir dedi.

Nina ise işe erken başlar. Sabahları öğrencilerin acil sosyal ziyaretlerde bulunabilmesi için (Robinson'la birlikte) mesai saatleri vardır. Öğle yemeğinden sonra Robinson, öğleden sonra küçük gruplardaki çocuklarla danışma oturumunda iki saatlik bir vakit geçirdiğini söyledi. Hoogenboom ve Robinson, hem öğrenciler hem de öğretmenler üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söyledi. Danışma oturumlarına katılım, çocuklar Nina'yı görmek istediği için toplanmış; toplantılarda bulunmaları öğrencilerin daha açık bir şekilde konuşmaya teşfik ediyor. Kriz dönemindeki çocuklara yardım ediyor, insanlar tarafından sağlanamayan temel konforu sağlıyor ve okulda gerginliği düşürmede yardımcı olduğunu kanıtlayan hoş bir ton oluşturuyor.

Sindler köpeklerine yalnızca Burgundy'deki çocuklar değil, aynı zamanda çalıştığı Baltimore'da yıl boyu devam eden bir okuldaki öğrenciler arasında benzer tepkiler aldı. Orada zorlu geçmişlere sahip çocuklar: Birçoğu yoksulluk içinde yaşayan ya da okula gitmek için tehlikeli semtlerden geçmek zorunda kalan ya da çok kalabalık evlerde yaşayan. Bu duygusal açıdan muhtaç çocuklara Luke, Sindler'in yardımsever Labrador'uyla karşılaştıklarında rahatladılar ve öğrenmeye daha hazır hale geldiler. Köpek, karşılanmamış duygusal gereksinimleri karşılamış görünüyordu. Köpekle olan başlıca deneyimleri, hırpalama ve dişleri içeren korkutucu çatışmalarla sınırlı olan çocuklar için, Luke ile olan etkileşimler de hayvanlarla ilgili algılarını yumuşattı. Lindler de dahil olmak üzere Sindler için, öğrenimin tümünün gelişebileceği güvenli bir ortam yaratma çabalarının bir parçasıydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünyanın Merkezi: New York

New York Eyaleti'nin geniş yelpazedeki kültürel ve eğlence seçenekleri, dil öğrenenler için büyük bir cazibe merkezi haline getirmekte...