12 Mart 2018 Pazartesi

Kanada Üniversitelerinde Dil ve Kültür Paylaşım Programı


University of Prince Edward Island’da görev yapan Uluslararası ilişkiler bürosundan öğrenci personelleri, 11 dili paylaşan için 28 öğrenci eşleştirdi. University of Prince Edward Island’daki uluslararası öğrenciler birbirleriyle kültürler arası ve diller arasında bağlantı kuran bir programa katılabiliyor. Uluslararası ilişkiler bürosu, yurtdışından gelen uluslararası öğrenciler için kendi dillerini öğreten öğrencileri eşleştiren bir dil değişim programı başlattı. Öğrenci organizatörlerinden biri olan Jing Huang, programı şu şekilde özetliyor, “Biz sadece öğrenci değil, öğretmeniz.”

Uluslararası öğrenci danışmanı Richelle Greathouse, UBC'de benzer bir program hakkında bilgi aldı ve University of Prince Edward Island'da da yurtdışından gelen öğrencilerin faydalanabileceği iyi bir program olacağını düşündü. Sonrasıda, şu anda grubu organize eden öğrenci personelinin yardımına başvurdu.

Çok İlgi
Greathouse, fikirleri birkaç ay önce öğrencilerle paylaşmasından sonra, dönem başında programa 80'den fazla kişi kaydoldu. “Katılımcı sayısını gördüğümde şok oldum” diyen Jiahui Huang, öğrenci organizatörlerinden biri.

İnsanların konuştuğu dilleri -ve öğrenmek istediklerini- temel alan Huang, 28 öğrenciyi eşleştirmeyi başardı. Eşleştirmeler arasında Japonca, Korece, Fransızca, İspanyolca ve Vietnamca da dahil olmak üzere 11 farklı dil bulunmaktadır.
Öğrenci organizatörleri, eşleşenlerin bir saat boyunca buluştuğu haftalık bir oturuma ev sahipliği yapar. Diğer zamanlarda kendi aralarında buluşurlar.

Kültürel Değişim
Öğrenci organizatörü Jing Huang, Çin'den eğitim için Kanada’ya uluslararası bir öğrencidir. Bir Japon öğrenci ile eşleştirildi ve geçen bir buçuk ayda, bazı temelleri öğrenmeye başladı. "İlk gün hedeflerimizi belirliyoruz, öncelikle temel sözcükleri öğrenmek, daha sonrasında seyahatlerimiz sırasında kullanabileceğimiz yararlı kelimeleri öğrenmek gibi”
Ancak programın yabancı dilde birkaç kelimeyi öğrenmekten daha fazlası olduğunu, programın "kültürel gelişmeyi ve kültürel anlayışı geliştirmeye de yardımcı olduğunu" söyledi.
Katılımcılardan JongHyun Yeom ve Yuki Seguro programın faydalarını kendilerince açıkladı. Güney Kore'den gelen Yeom, Japonya'ya uzun zamandır ilgi duyduğunu ve  Yuki Seguro'dan ülke hakkında daha fazla şey öğrenmekten keyif aldığını söyledi. Yeom, “Gıda, milli bayramlar, Japonya'da farklı aile isimleri gibi birçok şey öğrendim, benim için onunla gerçekleşen bir yurtdışı eğitim deneyimi oldu” dedi.

Yeni Arkadaşlar Edinmek
Jing Huang, program ile yurtdışında eğitim gören uluslararası öğrencilere liderlik deneyimi kazandırmayı ve daha fazla kültürü tanımalarının hedeflediğini söyledi. “Yurtdışında eğitim gören birçok uluslararası öğrenci için… aynı ülkeden insanlarla kalmak çok normal bir durum” dedi.
Yurtdışında üniversite değişim programı ile University of Prince Edward Island'da bulunan Yeom, üniversitede insanları tanımakta zorlandığını söyledi. "Değişim öğrencisi olmak zor, çünkü farklı ülkelerden gelen öğrenciler olarak Kanada'da kimseyi tanımıyorsunuz. Ve bu program bana yurtdışında diğer ülkelerden gelen öğrencilerle arkadaş olma şansı verdi." dedi.

'İngilizcemi de geliştirir'

Programdaki öğrencilerin çoğu yurtdışından gelen uluslararası öğrenciler veya değişim öğrencileridir. Ancak organizatörler, yerli öğrencilerin de yer almasını istediklerini söyledi. Katılımcıların çoğu İngilizce'yi geliştirmek için çalışırken, Jing Huang başka bir dil öğrenmenin onun için engel olmadığını söyledi. “Program sayesinde dil değişimini yaptığımızda, İngilizcemizin de gelişmesine yardımcı oluyor. Çünkü birbirimize birşeyler öğretirken İngilizce konuşmak zorundayız” dedi.
Japonya'dan Yuki Seguro için program, onun ilgilendiği bir şeyi öğrenmesi için bir şans. "Her zaman İngilizce çalışıyorum, benim için stresli bir bir duruma dönüşüyor. Bu yüzden, dinlenme sürelerimde  Korece çalışmak arındırıcı oluyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dünyanın Merkezi: New York

New York Eyaleti'nin geniş yelpazedeki kültürel ve eğlence seçenekleri, dil öğrenenler için büyük bir cazibe merkezi haline getirmekte...